Crown Point in 720nm IR +edit

AlanLichty

Moderator
It has taken me a couple of days to figure out how to process images taken with a 720nm filter on a 590nm converted body but I think I have at least a bit of a clue now. This IR band depicts a very different scene from those taken at 590 and evergreen trees is where the difference is most notable. At 590nm they turn a golden hue whereas they stay on the dark side at 720nm.

This is a shot of the Columbia River Gorge taken from the Women's Resource Center overlook.

IR-CrownPoint.jpg

C&C always welcome.

Edit - based on some very good suggestions by Darota Szymonowicz:

IR-CrownPoint-e.jpg

Last edited:

JimFox

Moderator
Staff member
How interesting. That’s a great view!

So it’s coming out with a decided blue cast over everything? @Dorota Szymonowicz was getting a different look from hers wasn’t she?

AlanLichty

Moderator
This one is a bit darker than another one I just processed but they are much more of a monochrome than the 590nm captures. This is particularly noticeable when you are processing them. My presets and actions for 590nm images were completely useless for 720nm captures.

Dorota Szymonowicz

Well-Known Member
Witam serdecznie. Przepraszam, że pozwoliłam sobie na obróbkę swoje zdjęcia. Oczywiście jeśli cię uraziłam, to zaraz wykasuję. Ale jeśli może zostać i ten obraz ci odpowiada, to z wielką przyjemnością coś o mojej obróbce zdjęć.
Serdecznie Cię pozdrawiam.

AlanLichty

Moderator
Witam serdecznie. Przepraszam, że pozwoliłam sobie na obróbkę swoje zdjęcia. Oczywiście jeśli cię uraziłam, to zaraz wykasuję. Ale jeśli może zostać i ten obraz ci odpowiada, to z wielką przyjemnością coś o mojej obróbce zdjęć.
Serdecznie Cię pozdrawiam.
No need to apologize - I am still a complete neophyte at how to process with this new filter :cool:

Dorota Szymonowicz

Well-Known Member
[QUOTE = "AlanLichty, post: 141526, członek: 51"]
Podoba mi się twoja edycja Darota - czy po prostu zdesaturowałeś niebieski, czy zrobiłeś więcej?
[/ZACYTOWAĆ]
Zrobiłam więcej.
Pierwszy krok to Lr . Pipetę WB kieruję na liście. W tym momencie zdjęcie już jest diametralnie zmienione. Następnie obrabiam tak jak każde moje zdjęcie. Dużo rzeczy robię pędzlem. Kolor niebieski też troszkę zmniejszyłam. Góry pokolorowałam pędzlem na żółto, aby stały się bardziej widoczne ( pędzel - Kelwiny na plus).

AlanLichty

Moderator
Zrobiłam więcej.
Pierwszy krok to Lr . Pipetę WB kieruję na liście. W tym momencie zdjęcie już jest diametralnie zmienione. Następnie obrabiam tak jak każde moje zdjęcie. Dużo rzeczy robię pędzlem. Kolor niebieski też troszkę zmniejszyłam. Góry pokolorowałam pędzlem na żółto, aby stały się bardziej widoczne ( pędzel - Kelwiny na plus).
Good suggestions Darota - I did a quick edit in Photoshop using ACR based on your Lightroom edits and like the new version much better. New edit is up at the top of the thread.

Top Bottom